Nieuws

Vereniging De Sparta Supporter
Vereniging De Sparta Supporter
IN MEMORIAM: PIM DOESBURG

Pim Doesburg is overleden. Gedurende vijftien jaar speelde de oer-Spartaan, verdeeld over twee periodes, liefst 471 wedstrijden in het eerste elftal van Sparta. Met dat aantal is de in 1943 geboren doelverdediger de man met de meeste duels in het rood-wit van de Kasteelclub en is hij tevens de speler met de meest gespeelde duels op Het Kasteel. Tijdens zijn carrière als speler droeg hij, eveneens gedurende twee periodes, ook nog meer dan 200 duels het shirt van PSV.

Doesburg groeide op in Oud-Mathenesse, op vijf minuten lopen van Het Kasteel. Aan de hand van zijn vader, die elk thuisduel bezocht met de oudere broer van Pim, kwam hij in aanraking met Sparta. Dat Doesburg bij die club zijn eerste stappen zou zetten op een voetbalveld stond zodoende min of meer in de sterren geschreven.

Toch klinkt dat eenvoudiger dan het indertijd allemaal was. Voordat Doesburg zich officieel Spartaan mocht noemen, moest hij eerst verschijnen voor de ballotagecommissie, die middels een strenge selectie het kaf van het koren moest scheiden.

Doesburg mocht zijn kunsten vertonen op het hoofdveld van Het Kasteel en werd uiteindelijk aangenomen door toenmalig jeugdtrainer Piet de Visser, die hij later zou typeren als de man die hem de grondbeginselen van het (keepers)vak heeft geleerd.

Van West naar Zuid en terug
Desalniettemin had het niet veel gescheeld of de doelman was zijn professionele carrière niet in Rotterdam-West, maar in Rotterdam-Zuid begonnen. "Een Spartaan gaat nooit naar Feyenoord, of hij moet tien keer slikken. Ikzelf liep op mijn zestiende uit boosheid over naar de linker Maasoever. Wijlen Tonny van Leeuwen was vaste keeper van de A1 en ik vond mij als doelman van de A2 tekort gedaan", vertelde Doesburg in 1988 tegen De Telegraaf.

"Zo kwam ik bij Feyenoord, maar in de sfeer die ik daar aantrof kon ik niet aarden. En toch kende ik alle jongens bij Feyenoord. Ik was blij dat ik na zes weken weer over de Maasbrug was... De rechter- en de linkeroever... Ach, dat is een wereld van verschil. Een stad, maar totaal verschillende mensen."

Uiteindelijk belandde Doesburg in een andere hoedanigheid later alsnog in De Kuip. Na zijn actieve voetballoopbaan keerde Doesburg Sparta de rug toe en diende hij Feyenoord bijna 20 jaar als keeperstrainer, iets wat enkele met name oudere Spartanen hem (na zijn eerdere uitspraken) nog altijd aanrekenen.

Debuut
Debuteren deed Doesburg gewoon bij Sparta, op Het Kasteel, tegen Blauw-Wit. Als gevolg van een blessure bij wijlen Tonny van Leeuwen kreeg de 18-jarige Doesburg van toenmalig trainer Denis Neville een kans die hij met beide handen aangreep.

Waar generatiegenoot Van Leeuwen werd gezien als de toekomstige eerste doelman, moest hij toezien hoe Doesburg hem die mogelijkheid in 1962 ontnam. Met name in zijn derde wedstrijd tegen PSV, eindigend in een 0-0 gelijkspel, maakte Doesburg een onuitwisbare indruk. Van Leeuwen vertrok niet veel later naar GVAV, de voorloper van het latere FC Groningen.

Bloedserieus en bloedfanatiek
Doesburg groeide uit tot een vaste waarde in het eerste elftal en ontpopte zich tot een meer dan betrouwbare sluitpost. Teamgenoten herinneren hem als bloedserieus en bloedfanatiek.

Sportjournalist Herman Kuiphof typeerde hem in 1986 in het NRC Handelsblad als volgt: "Een schreeuwlelijk die zijn medeverdedigers vaak de afschuwelijkste ontberingen toewensten, maar tegelijkertijd een van de beste doelverdedigers van ons land en een gouden jongen wat betreft toewijding, inzet en geestdrift voor zijn prestaties."

Dat Doesburg bij tijd en wijlen een opgewonden standje kon zijn blijkt ook wel uit het feit dat hij in 1975 Ajacied Ruud Krol uit de wedstrijd trapte. Dat leverde hem destijds naast een schorsing van één wedstrijd een boete van 250 gulden op.

Het rood-witte bloed is Doesburg, wiens kleinzoon Pepijn deel uitmaakt van Jong Sparta, nooit kwijtgeraakt. Tot enkele jaren geleden bezocht hij, gezeteld op de Tonny van Ede-tribune, vrijwel alle thuiswedstrijden van Sparta. In april 2016 sprak hij daarover in het Algemeen Dagblad. "We zitten met Tinus Bosselaar, Piet de Vries, Freek van der Lee en Hans Bentzon naast elkaar op een rijtje, mooi toch."

Na Tinus is opnieuw een markant Spartaan heengegaan.

Rust zacht, Pim.

Foto: Carla Vos
Vereniging De Sparta Supporter
Vereniging De Sparta Supporter
KAARTJE VOOR KEES

Vorige week bereikte ons het bericht dat ras-Spartaan Kees Backx ernstig ziek is. Een aantal maanden geleden is hij getroffen door een herseninfarct en daarna nog door kleine infarcten. Helaas is zijn toestand sinds enkele weken verslechterd.
De vrolijke en levenslustige Kees is altijd een graag geziene gast in De Schicht, steevast voor de wedstrijd het leven beschouwen en de wedstrijd voorbeschouwen.
Kees kan wel wat Sparta-vreugde gebruiken, de spelers gaven alvast wat blijdschap gisteravond. Hij zou het heel fijn vinden om een kaartje te krijgen van mede-Spartanen in deze onzekere en eenzame tijd.

Zijn huidige adres is:

Kees Backx
P/a adres: Rijckehove
Afdeling Lentehof
Tsjaikovskistraat 1
2901 HM Capelle aan den IJssel

Namens Kees alvast veel dank en een rood-witte groet!
Vereniging De Sparta Supporter
Vereniging De Sparta Supporter
Dinsdag bereikte ons het trieste nieuws dat oud-speler Bert Jansen op 69-jarige leeftijd is overleden. Tussen 1972 en 1980 speelde hij meer dan 300 wedstrijden voor Sparta. Na zijn voetbalcarrière was de voormalig rechtsback nog vaak te vinden op Het Kasteel, altijd meelevend met zijn club.

Ter nagedachtenis aan Bert Jansen speelt Sparta vanavond tijdens het bekerduel met ADO Den Haag met rouwbanden.

Onderstaand artikel, geschreven door Gijs van Oosten, verscheen vorig jaar oktober in Kasteelnieuws.
Vereniging De Sparta Supporter
Vereniging De Sparta Supporter
SPARTAANS LEESVOER IN CORONATIJD

Terwijl we de hand weer leggen aan een gloednieuw en bomvol KasteelNieuws, is ondertussen de nieuwe editie van WaterwegSport.nl weer meer dan de moeite waard. Met op de cover Tom Beugelsdijk, en binnenin een mooi interview met de beste materiaalman van het westelijk halfrond: Ben Wessels. Via onderstaande link is het te lezen, én vind je onderaan informatie om de complete fysieke editie te bemachtigen en tegelijkertijd KiKa te steunen:
https://www.waterwegsport.nl/ben-wessels-witwasser-van-het-kasteel/
Vereniging De Sparta Supporter
Vereniging De Sparta Supporter
SPARTA SUPPORTERS RUNNING TEAM BEREIDT ZICH VOOR OP ROPARUN 2021

Helaas was er afgelopen jaar geen Roparun tijdens het Pinksterweekend en moesten twee oefenlopen en de ‘Bootcamp 4 Roparun’ worden afgelast. Ondanks deze tegenvallers heeft het Sparta Supporters Running Team toch €12.500 kunnen overmaken aan de Stichting Roparun. Met grote dank aan de sponsoren, de opbrengsten van de acties en donaties van familie, vrienden en kennissen aan teamleden. Ook heeft Sparta Rotterdam het team geholpen met een mooie donatie van €900. Dit is mogelijk gemaakt door het doneren van een deel van de opbrengst van de verkoop van gedragen shirts aan het Sparta Supporters Running Team!

ROPARUN 2021
De stichting Roparun is al in voorbereiding met het organiseren van de Roparun 2021. Mocht het door gezondheidsmaatregelen niet lukken om in Parijs en Bremen te starten, dan zal er een alternatieve Roparun worden georganiseerd. Kortom, er komt sowieso een Roparun!

Om ook komend jaar een mooi bedrag op te halen, zijn er al een paar acties bekend:

- Chocoladeletter verkoop

- Bootcamp 4 Roparun op het Kasteel

Net als afgelopen jaren zullen wij ook dit jaar weer chocoladeletters verkopen. Houd hiervoor de website (www.ssrt88.nl) en de sociale kanalen in de gaten! De Bootcamp 4 Roparun zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2021 worden gehouden, afhankelijk van de gezondheidsmaatregelen. Ook dit communiceren wij via onze website en sociale kanalen. Heb je voor afgelopen jaar een ticket gekocht voor de Bootcamp 4 Roparun op het Kasteel, dan blijft deze geldig voor volgend jaar!

SPONSORING
Dit jaar is het mogelijk om als sponsor op een extra shirt te komen staan en/of met uw logo op de 9-persoonsauto die de volledige Roparun met ons meegaat!

Het shirt zal worden gedragen tijdens de Roparun en bij acties voorafgaand aan de Roparun 2021

Kosten voor op de achterkant van het shirt: €250,=.

Kosten voor het logo op de 9-persoonsauto: €150,=.

Voor meer informatie over sponsoring kunt u contact opnemen door te mailen naar info@ssrt88.nl.
Vereniging De Sparta Supporter
Vereniging De Sparta Supporter
Afgelopen week ontvingen we verdrietig nieuws. Eric Abramsen, lid van de supportersvereniging en trouw bezoeker van De Schicht en busreizen naar uitwedstrijden, overleed op 63-jarige leeftijd. We wensen de nabestaanden, en in het bijzonder mede-Spartaan en broer Hans, heel veel sterkte met dit grote verlies. In samenspraak met Hans plaatsen we onderstaande rouwkaart.
Zo oud als Sparta word je nooit..🖤

Comments are closed.